Αδελφοί μου,

Επικοινωνώ σήμερα μαζί σας με την ευκαιρία της προσπάθειας που καταβάλλεται με τη διαδικασία μετάβασης επαναφοράς της ζωής μας σε μια «νέα κανονικότητα». Οπωσδήποτε η νέα σελίδα που ανοίγει στη νέα καθημερινότητά μας, όπως και αυτές που θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, επηρεάζουν όλους μας, σε προσωπικό, επαγγελματικό αλλά και προσκοπικό επίπεδο.

Η κάθε κρίση αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία. Έτσι και η παρούσα κρίση μας έφερε μπροστά από πολλές προκλήσεις και μας έδωσε ταυτόχρονα πολλές ευκαιρίες. Πολύ πιθανόν θα συνεχίσει να μας θέτει μπροστά σε συνεχείς νέες προκλήσεις αλλά να μας δίνει και νέες ευκαιρίες στο πολύ σύντομο μέλλον. Προκλήσεις και ευκαιρίες αναπροσαρμογής αλλά και άντλησης πολλών διδαγμάτων. Νικητής στο τέλος θα είναι αυτός που ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και μαθαίνει από τα διδάγματα.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε ζήσει τον «ψηφιακό προσκοπισμό». Μπήκε πολύ ξαφνικά και απροειδοποίητα, ίσως και βίαια στη ζωή μας, όχι ως επιλογή αλλά ως ανάγκη. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι οι Πρόσκοποι, έτοιμοι όπως πάντοτε, ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Γι’ αυτό και νοιώθω την ελάχιστη υποχρέωση να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες για να κρατήσετε αναμμένη τη φλόγα του Προσκοπισμού. Πήρατε την πρόκληση, την έχετε μετατρέψει σε ευκαιρία και έχετε φουντώσει ακόμη περισσότερο την Προσκοπική φλόγα. Αυτή είναι και η ουσία της προσφοράς του Προσκοπικού προγράμματος σε συνθήκες περιορισμού και εγκλεισμού: η δημιουργία διεξόδων υγιούς απασχόλησης των παιδιών και των νέων μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Πραγματικά εκεί που η επίσημη εκπαίδευση σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδα δεν τα κατάφερε και τόσο καλά, η εθελοντική μη τυπική και άτυπη μάθηση έκαμε το θαύμα της. Παρακολούθησα και εξακολουθώ να παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον την καινοτόμο προσέγγιση πολλών στην πρόκληση της ανάπτυξης αυτού που ονόμασα και πιο πάνω «ψηφιακό προσκοπισμό» και πραγματικά με εντυπωσίασε η εφευρετικότητα, η φαντασία, η γνώση, οι ιδέες και η μετουσίωση τους, μέσα από πολλή ενέργεια και μεράκι, σε πράξη. Για όλα αυτά και πολλά άλλα σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ.

Στην κορυφή της πυραμίδας της προσφοράς βρίσκονται οπωσδήποτε όλοι οι βαθμοφόροι που με κατάθεση ψυχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς στον πλησίον. Οι δεκάδες εθελοντές και οι εκατοντάδες πράξεις εθελοντικής προσφοράς, αποτελούν με συνέπεια τη συνέχεια της Προσκοπικής μας ιστορίας. Μιας ιστορίας που γράφει διαχρονικά τη δική της σελίδα στον βαρύτατο τόμο της ιστορικής Προσκοπικής μας κληρονομιάς. Αυτή η ανταπόκριση με το πρώτο κάλεσμα, θέτοντας πάνω απ’ όλα την προσφορά, με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του καθενός, αποτελεί την κορωνίδα της έμπρακτης έκφρασης των προσταγών της Προσκοπικής Υπόσχεσης και του Νόμου των Προσκόπων. Περηφάνια και μόνο περηφάνια θα πρέπει να νιώθουν όσοι ανταποκρίθηκαν γιατί απλά αυτό σημαίνει Πρόσκοπος.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν έκανα αναφορά στους στενούς μου συνεργάτες, στα μέλη της Γενικής Εφορείας. Η Γενική Εφορεία ανταποκρίθηκε άμεσα, στο δικό της επιτελικό επίπεδο με την ετοιμασία προγραμμάτων, τόσο για τους Κλάδους και τις Ειδικότητες, όσο και για τα ενήλικα στελέχη μας. Παράλληλα, άρχισε η ανάλυση και οι πιθανές επιπτώσεις καθώς και ο εναλλακτικός προγραμματισμός της επόμενης μέρας. Φυσικά, νέα προγράμματα για τους Κλάδους και τις Ειδικότητες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους μετά την ολοκλήρωση των Επάθλων «Μένουμε Σπίτι».  Πρόσθετα οι πολύ πετυχημένες Σαββατιάτικες εκπαιδεύσεις μέσα από το διαδικτυακό κανάλι της Γενικής Εφορείας συνεχίζονται.   

Αδελφοί μου,

Ο δρόμος της δοκιμασίας φαίνεται να είναι μακρύς. Οι προκλήσεις τεράστιες. Θα πρέπει να μελετήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκληση που εμφανίζεται μπροστά μας με  ψυχραιμία, σοβαρότητα και προσοχή. Η σοβαρότητα των προκλήσεων σε κάποιες περιπτώσεις είναι θεμελιακή και άπτεται ακόμα και αυτών των βασικών μας Αρχών και της Προσκοπικής Μεθόδου, των πρακτικών και των παραδόσεων μας, του θεμελιώδους συμβολικού μας πλαισίου.

Μερικές μόνο αναφορές αρκούν να φανερώσουν το μέγεθος των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Η συμβολική μας χειραψία με το αριστερό μας χέρι, η Τελετή Υπόσχεσης με την απόσταση που μας χωρίζει και η πρακτική απονομής του σήματος Υπόσχεσης, το φόρεμα του Μαντηλιού από τον Αρχηγό, το καπέλο κλπ., Η κραυγή του Τμήματος και της Ενωμοτίας που «ενώνει το σύνολο των μελών σε μια ισχυρή οντότητα». Η υπέροχη  νύχτα στο Ενωμοτιακό αντίσκηνο ή το αντίσκηνο της Εξάδας με την κουβέντα που ωριμάζει τα παιδιά και τους νέους. Ο κύκλος της Προσκοπικής πυράς γύρω από το «κόκκινο λουλούδι» με τη μυρωδιά του καμένου ξύλου και στο τέλος κάθε περιπέτειας το  τραγούδι και ο κύκλος του αποχωρισμού μέχρι… την επόμενη συνάντηση, την επόμενη περιπέτεια. Για τους Ναυτοπρόσκοπους είναι η ζωή στο σκάφος, το πλήρωμα, η απόσταση μεταξύ των σελμάτων κλπ.

Πρόκληση πιθανόν να αποτελούν οι εγκαταστάσεις μας, το επίπεδο υγιεινής που απαιτείται πλέον να υπάρχει σε μια Προσκοπική δράση και οι προφυλάξεις, τα πρωτόκολλα και οι προδιαγραφές, που δημιουργούν πρωτόγνωρες συνθήκες γι’ αυτό που ονομάζουμε Προσκοπική περιπέτεια στο ύπαιθρο. Οπωσδήποτε δεν μας καταβάλλει πανικός, όμως απαιτείται προσοχή τόσο γιατί το απαιτούν ή θα το απαιτούν νομοτελειακά  οι συνθήκες και τα πλαίσια που διαμορφώνονται, αλλά και γιατί πάνω απ’ όλα πρέπει να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την ανθρώπινη ζωή.

Με την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία, σχεδιάζουμε και την σταδιακή επάνοδο στις Προσκοπικές συγκεντρώσεις. Πάντοτε κάτω από την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων τα οποία ετοιμάζουμε και για τα οποία θα προβούμε σε σχετική διαβούλευση για σχετική αρμόδια έγκριση. Δεν σας το κρύβω ότι ο προβληματισμός είναι τεράστιος, βρισκόμαστε δε σε διαρκή επαφή και με άλλα Προσκοπικά Σώματα, συζητώντας και προσπαθώντας να βρούμε τις καλύτερες υπό τις περιστάσεις προσεγγίσεις, μαθαίνοντας ταυτόχρονα ο ένας από τον άλλο. Είχαμε αρχικά σχεδιάσει τη σταδιακή επαναφορά συγκεντρώσεων που να επιτρέπουν τη συνάθροιση σε υπαίθριο χώρο (για παράδειγμα τον περιβάλλοντα χώρο του οικήματος του Συστήματος) Κοινοτήτων Ανιχνευτών και Συμβουλίων Βαθμοφόρων Συστημάτων νοουμένου ότι σε αυτές δεν θα συμμετέχουν πέραν των δέκα (10) ατόμων και θα τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, θα χρησιμοποιούνται αντισηπτικά, γάντια και μάσκες. Μετά από δεύτερες σκέψεις, έχουμε αποφασίσει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων και στη συνέχεια να προβούμε και εμείς σε σχετικές σταδιακές κινήσεις για επαναφορά της προσκοπικής ζωής σε κάποιο βαθμό, επιτρεπτό από τα σχετικά διατάγματα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται.      

Ως πρώτο στάδιο, από τις 21 Μαΐου 2020, μπορούν να λειτουργούν υπαίθρια τα Συμβούλια Βαθμοφόρων των Συστημάτων, νοουμένου ότι σε αυτά θα συμμετέχουν μέχρι δέκα (10 άτομα). Ταυτόχρονα σε κάθε Συμβούλιο Βαθμοφόρων θα πρέπει να ορίζεται βαθμοφόρος υπηρεσίας υγείας ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι:

  1. Υπάρχουν διαθέσιμα ικανοποιητικά αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης και μάσκες.
  1. Στους χώρους των αιθουσών του Συστήματος, δεν θα εισέρχονται πέραν του ενός ατόμου ανά οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια που άτομο θα ευρίσκεται εντός της αίθουσας θα πρέπει να φέρει προστατευτική μάσκα, γάντια και θα πρέπει κατά την είσοδό του να απολυμάνει τα χέρια του.
  1. Στο χώρο της τουαλέτας υπάρχουν κατάλληλα αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης, προστατευτικές μάσκες, χάρτινα καλύμματα καθίσματος τουαλέτας, αρκετό σαπούνι και τρεχούμενο νερό και σακούλια σφραγιζόμενα μιας χρήσης. Η χρήση της τουαλέτας θα γίνεται με απολύμανση πριν και μετά τη χρήση και με τη χρησιμοποίηση του χάρτινου καθίσματος. Στο τέλος θα τοποθετούνται το χάρτινο σκέπασμα, τα γάντια μιας χρήσης και ότι άλλο χρησιμοποιηθεί σε σακούλι που θα κλείνει αεροστεγώς και θα τοποθετείται σε σχετικό μεγάλο σακούλι απορριμάτων το οποίο, με ευθύνη του βαθμοφόρου υπηρεσίας υγείας, θα πετάγεται στα σκουπίδια μετά το τέλος της συνάντησης.
  1. Οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Βαθμοφόρων θα πρέπει να ευρίσκονται συνεχώς σε απόσταση όχι μικρότερη των δύο (2) μέτρων ο ένας από τον άλλο.
  1. Οι συμμετέχοντες εν’ όσο χρησιμοποιούν καθίσματα (σκαμνάκια ή καρέκλες) δεν ανταλλάζουν τις θέσεις μεταξύ τους, αυτά δε τοποθετούνται με τρόπο που να απέχουν τουλάχιστον δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.
  1. Ο κάθε προσερχόμενος φέρει μαζί του το δικό του πόσιμο νερό που θα χρησιμοποιήσει καθώς επίσης και οτιδήποτε φαγώσιμο. Δεν προσφέρεται πόσιμο νερό ή οτιδήποτε φαγώσιμο κατά τη συνάντηση.  
  1. Κατά την προσέλευση των βαθμοφόρων, με ευθύνη του βαθμοφόρου υπηρεσίας υγείας, γίνεται θερμομέτρηση των προσερχομένων διασφαλίζοντας τις κανονικές θερμοκρασίες των ατόμων.

Νοείται ότι πριν από την πρώτη συνάντηση, με ευθύνη του Αρχηγού του οικείου Συστήματος, γίνεται απολύμανση όλων των εσωτερικών χώρων του Συστήματος τα οποία θα ανοίξουν και στα οποία θα εισέλθουν βαθμοφόροι. Στη συνέχεια γίνεται τακτική και συστηματική απολύμανση των χώρων.

Το άνοιγμα των Τμημάτων του Συστήματος θα ακολουθήσει ανάλογα με τον Κλάδο και σε συνεννόηση με τις αρχές.

Μας έχει αρμόδια κοινοποιηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα μπορούν να διοργανωθούν οποιεσδήποτε κατασκηνώσεις. Ήδη η Γενική Εφορεία έχει επεξεργαστεί το θέμα, έχει διαμορφώσει διάφορες αρχικές υπαλλακτικές προτάσεις τις οποίες έχει προκαταρκτικά συζητήσει με τους Επαρχιακούς Εφόρους και έχει θέσει, με σχετική εγκύκλιο ενώπιον των Επαρχιακών Εφορειών, με πρόσκληση για συμμετοχή ορισμένου αριθμού βαθμοφόρων στις ομάδες εργασίες που επεξεργάζονται ξεχωριστά την κάθε πρόταση. Σημειώνεται ότι οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με βάση τον σχετικό Εσωτερικό Κανονισμό Μεγάλων Δράσεων και Κατασκηνώσεων. Σε περίπτωση που οι προτάσεις στην τελική τους μορφή που θα υιοθετηθούν δεν καλύπτονται από τους εν ισχύ Εσωτερικούς Κανονισμούς, θα απαιτηθεί η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου (έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ). 

Αδελφοί μου,

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα πιο πάνω οι προκλήσεις είναι πολλές. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει επίσης πολύ σοβαρά, έγκαιρα και συγκροτημένα, είναι η λειτουργία των Τμημάτων μας από τον Σεπτέμβριο και μετά. Για το σκοπό αυτό, σύντομα η Γενική Εφορεία θα επανέλθει (όπως και στην περίπτωση των κατασκηνώσεων) με αρχικές σκέψεις και προτάσεις τις οποίες και πάλι θα θέσει για προβληματισμό, έκφραση απόψεων και εισηγήσεων, πάντοτε σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε στα όσο το δυνατό καλύτερα (υπό τις περιστάσεις και προσωρινά θέλουμε να πιστεύουμε) μοντέλα λειτουργίας.     

Για μια ακόμα φορά επιτρέψετέ μου να εκφράσω σε όλους τις θερμές μου ευχαριστίες και τον θαυμασμό μου για την υπευθυνότητα, την ανταπόκριση, την εθελοντική προσφορά και τη γενική συμπεριφορά όλων των βαθμοφόρων μας αλλά και των ίδιων των παιδιών. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της κανονικής προσκοπικής μας ζωής. Μην ξεχνάτε ότι «Ο Πρόσκοπος είναι πάντοτε εύθυμος και αισιόδοξος».

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς, 

Μάριος Κ. Χρίστου

Γενικός Έφορος