Προσφώνηση

Γενικού Εφόρου Σώματος Προσκόπων Κύπρου

κατά την επίδοση των Πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας

από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19 Δεκεμβρίου 2019

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Θεοφιλέστατε,

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Κύριε Επιτετραμμένε της Πρεσβείας της Ελλάδος,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, Αδελφοί Πρόσκοποι,

Είναι με ιδιαίτερη περηφάνια και τιμή, που σας παρουσιάζω σήμερα εκ μέρους του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, τους 280 νέους Προσκόπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παιδιά αυτά έχουν ελεύθερα επιλέξει να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής κατά τα δύσκολα χρόνια της σύγχρονης εφηβικής τους ζωής. Με περίσσεια σεβασμού προς το άτομό τους, τους γονείς τους, την κοινωνία και την πατρίδα, επέλεξαν εθελοντικά να ακολουθήσουν το δρόμο μιας εξελεγκτικής μη τυπικής εκπαίδευσης που προσφέρει το Προσκοπικό Πρόγραμμα, μέχρι την κατάκτηση της κορυφής της αρετής και της προόδου. Σήμερα, με περηφάνια παρουσιάζονται ενώπιον σας, άρτια εκπαιδευμένα για να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της Πατρίδας και της Δημοκρατίας.

Το Πτυχίο Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτεί από τους υποψήφιους να διεξέλθουν με επιτυχία τις σχετικές δοκιμασίες που αφορούν τους τομείς της Θρησκείας και Πατρίδας, Αξιών και Θεσμών,  Διεθνών Σχέσεων, Ηγεσίας, Περιβάλλοντος, Προσκοπικής Τεχνικής και Ανιχνευτικής Εξερεύνησης, Κοινωνικής Προσφοράς και άλλων Δραστηριοτήτων εξελικτικής Προσωπικής Ανάπτυξης.

Είναι το μοναδικό προσόν του είδους του, που κατά την άποψή μας πληροί διεθνή κριτήρια επικύρωσης μη τυπικής μάθησης μέσα από εθελοντική προσπάθεια εφήβων, κάτι που ήδη άλλωστε αναγνωρίζουν ως τέτοιο, υψηλού επιπέδου σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνησή σας κύριε Πρόεδρε, έχει προωθήσει και στον τόπο μας τη διαδικασία επικύρωσης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, ιδιαίτερα στον τομέα του εθελοντισμού. Τόσο ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όσο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, ανάμεσά τους και το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, τροχιοδρομήσει τη σχετική διαδικασία, η οποία ευελπιστούμε σύντομα να έχει ολοκληρωθεί. Στη διαδικασία αυτή δεν μπορούσε από του να μην έχει εξέχουσα και πρωτοποριακή θέση, ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής, το πρόγραμμα απόκτησης  του Πτυχίου Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως άλλωστε του αξίζει.

Αδελφοί βαθμοφόροι,

Ευχαριστώ. Νοιώθω ευλογημένος που σας έχω ως συνεργάτες. Με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που εθελοντικά έχετε αναλάβει και με τον απαράμιλλο ζήλο και την εργατικότητά σας, έχετε καταφέρει να οδηγήσετε τους νέους Προσκόπους Δημοκρατίας, μέσα από τα δύσκολα μονοπάτια της εφηβικής τους ζωής μέχρις εδώ, το Προεδρικό Μέγαρο, για να τύχουν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υψηλό Προστάτη της Κίνησης, της ύψιστης Προσκοπικής Αναγνώρισης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται ότι πολυτιμότερο έχουν σε μας, τα παιδιά τους. Όπως σας έχω αναφέρει πολλές φορές στις συναντήσεις μας και στις εκπαιδεύσεις μας στον Κόρνο, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Η συνεχής αύξηση των μελών μας, που μόνο κατά τα τελευταία τρία χρόνια παρουσίασε αύξηση κατά 18.2% ή κατά 6 % σε μέση ετήσια βάση, είναι αποτέλεσμα της ποιότητας του προγράμματος που εσείς εθελοντικά προσφέρετε. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της εκπαίδευσης που εθελοντικά παρακολουθείτε για τη δική σας προσωπική βελτίωση που αντανακλάται στα ίδια τα παιδιά και τους νέους του τόπου μας. Μαζί φυσικά ευχαριστώ και τον μεγάλο χορηγό των εκπαιδεύσεών μας τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου που πίστεψαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των βαθμοφόρων μας, καλύπτοντας το 50% του κόστους των σχολών συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση κατά 35% στις συμμετοχές των Σχολών Εκπαίδευσης των Βαθμοφόρων.

Αγαπητοί γονείς,

Περηφάνια και μόνο περηφάνια θα πρέπει να νιώθετε για τα παιδιά σας. Πριν μερικά χρόνια, κρατώντας τα από τα αθώα παιδικά τους χεράκια, περάσατε μαζί τους την πύλη της Προσκοπικής εστίας της γειτονιάς σας για να τα γράψετε στους Προσκόπους. Σήμερα, έχουμε την τιμή και την περηφάνια να σας παραδώσουμε τα παιδιά σας άρτια εκπαιδευμένα, έτοιμα να αναλάβουν υπεύθυνα τον ρόλο τους ως χρήσιμοι και χρηστοί πολίτες στην κοινωνία, έτοιμα να αντιμετωπίσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της ζωής. Δίκαια νοιώθετε περήφανοι αυτή τη στιγμή και να είσαστε βέβαιοι ότι τέτοια παιδιά βρίσκονται πάντα εκεί και όπου τα χρειάζονται οι γονείς τους, η οικογένειά τους, η κοινωνία και η Πατρίδα. Δεν θα σας εγκαταλείψουν και δεν θα σας απογοητεύσουν ποτέ.

Αδελφοί μου, Πρόσκοποι Δημοκρατίας,

Συγχαρητήρια. Σήμερα έχετε φτάσει στην κορύφωση της Ανιχνευτικής σας ζωής. Σφραγίζετε με αρετή και ήθος την εφηβεία σας, όπως εσείς οι ίδιοι έχετε εθελοντικά επιλέξει. Πέρα από το παγκόσμιο ρητό μας το «Έσω Έτοιμος», κλείστε μέσα στη ψυχή σας και κάμετε πράξη για το υπόλοιπο της ζωής σας, αυτό που άφησε ιδιόχειρα, ως βαρύτατη παρακαταθήκη σε όλους τους Έλληνες Προσκόπους, ένας εκ των μεγαλύτερων πολιτευτών της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το «Αιέν Αριστεύειν», αναφέροντας ταυτόχρονα: «Η Ελλάς χρειάζεται δύο πράγματα. Βιομηχανίαν και Προσκοπισμόν. Τουλάχιστον ας  αποκτήσωμεν το δεύτερον».

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι υποψήφιοι Πρόσκοποι Δημοκρατίας, έχουν επάξια κατακτήσει το επιθυμητό επίπεδο, για να ονομαστούν σήμερα Πρόσκοποι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έμπρακτα απέδειξαν όλοι οι Πρόσκοποι Δημοκρατίας και στο παρελθόν, θα βρεθούμε, όλοι μαζί, όταν και όποτε χρειαστεί στις επάλξεις, για διαφύλαξη και υπεράσπιση του Κράτους και της Δημοκρατίας μας, της Πατρίδας και της Κοινωνίας μας.

Κλείνοντας, παρακαλώ δεχθείτε τις θερμές μας ευχαριστίες για το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησής σας και περισσότερο εσάς προσωπικά για την ανάπτυξη και την Πρόοδο της Κίνησης. Με τη στήριξή σας αντλούμε κουράγιο και αυτοπεποίθηση, να συνεχίζουμε την εθελοντική προσφορά μας μέσα από τον Προσκοπισμό, για την προκοπή και ανάπτυξη του πολυτιμότερου κομματιού της κοινωνίας μας, της νεολαίας μας.

Ευχαριστώ,

Μάριος Κ. Χρίστου

Γενικός Έφορος