Ομιλία Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Λάμπρου
κατά την Τελετή Απονομής των Πτυχίων Προσκόπου Δημοκρατίας

Προεδρικό Μέγαρο, 19η Δεκεμβρίου, 2019

Εξοχότατε κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Για μια ακόμα  φορά  μας φιλοξενείτε στο χώρο αυτό  για την απονομή, από σας τον ίδιο, των πτυχίων του ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, στους Ανιχνευτές μας προσκόπους.

Είμαι σίγουρος  ότι η εκδήλωση αυτή,  προς τιμή των  νέων αυτών, είναι για σας  μια χαρούμενη ανάπαυλα  και  ταυτόχρονα είναι μια στιγμή χαράς και ικανοποίησης γιατί τα παιδιά  μας θα θυμούνται παντοτινά στην ζωή τους ότι ο Πρόεδρος του κράτους μας τους παρέδωσε ιδιοχείρως το τιμητικό πτυχίο του ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που είναι το επιστέγασμα κόπων και προσπαθειών αρκετού χρόνου.

Εμείς όλοι οι εθελοντές βαθμοφόροι του Σώματος παραδίδουμε  σήμερα στην κυπριακή κοινωνία διακόσους εξήντα νέους, από κάθε γωνιά της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των έξι προσκοπικών τμημάτων της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας που λειτουργούν στην προσφυγιά. Νέους, γαλουχημένους με τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης και του σεβασμού στον πλησίον, της εντιμότητας και της ηθικής, της πειθαρχίας στους νόμους της πολιτείας  και στους θεσμούς του κράτους. Της αγάπης προς την πατρίδα, την δημοκρατία και την ελεύθερη σκέψη. Νέους που πιστεύουν στις αξίες του πολιτισμού μας και τις κάνουν τρόπο ζωής.

Όπως είναι παγκόσμια παραδεκτό ο προσκοπισμός είναι ένα παιδαγωγικό σύστημα ξεχωριστό. Διαφέρει από τις άλλες εξωσχολικές οργανώσεις. Προσφέρει πολυσχιδείς δραστηριότητες, καλά σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές και ταυτόχρονα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας για την μετέπειτα ζωή τους. Στο προσκοπισμό το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ζήσει  αξέχαστες εμπειρίες, θα ανακαλύψει νέες κλήσεις και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Το παιδί θα έχει την δυνατότητα να γίνει ένα υπεύθυνο άτομο, αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να ενεργεί πάντα με ήθος και σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

Αυτοί είναι οι σκοποί και οι στόχοι του προγράμματος αγωγής των νέων στον προσκοπισμό και αυτούς υπηρετούμε όλοι εμείς οι  βαθμοφόροι  αφιερώνοντας σημαντικό από τον ελεύθερο μας χρόνο.

Δεν αρκεί όμως μόνο η εθελοντική προσφορά. Τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια μας για  σωστή εφαρμογή του προσκοπικού προγράμματος είναι πολύ σοβαρά. Οι εγκαταστάσεις  και γενικά οι υποδομές μας είναι πεπαλαιωμένες.  Χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις η ανέγερση νέων υποστατικών και η εκτέλεση σοβαρών έργων υποδομής στους κατασκηνωτικούς μας χώρους. Ειδικά  οι εγκαταστάσεις μας στα Πλατάνια έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές λόγω της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή τον Οκτώβριο του 2018.   Ο εξοπλισμός μας χρειάζεται συνεχώς ανανέωση και εκσυγχρονισμό . Επίσης  δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις διεθνείς  μας υποχρεώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λαμβανομένης  υπόψη και της εκκρεμότητας στο εθνικό μας θέμα.

Τα έσοδα μας,  πέραν από την κρατική χορηγία,  προέρχονται αποκλειστικά  από τις  συνδρομές των γονιών, οι οποίες κατανέμονται σε όλα τα κλιμάκια. Αυτά ασφαλώς  δεν επαρκούν για την στήριξη του προσκοπικού προγράμματος για τις έξι και πλέον χιλιάδες μέλη μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Η υποστήριξη – υλική και ηθική – που εσείς προσωπικά και η κυβέρνηση σας παρέχει στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου, είναι πολύ σημαντική και σας ευχαριστούμε θερμά.

Προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της. Η ποιότητα του προσκοπικού προγράμματος συνεχώς βελτιώνεται και αυτό έχει και ως αποτέλεσμα την συνεχή αυξητική  πορεία της αριθμητικής δύναμης του Σώματος.

Γνωρίζουμε την αγάπη σας προς τον προσκοπισμό και την νεολαία της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό λαμβάνουμε το θάρρος να σας παρακαλέσουμε όπως   μεριμνήσετε, εάν  τα οικονομικά του κράτους  το επιτρέπουν, για την περαιτέρω  στήριξη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.

Ένα μικρό παράδειγμα της δουλειάς που γίνεται είναι αυτά τα παιδιά που σε λίγο θα λάβουν από  σας το Πτυχίο Προσκόπου Δημοκρατίας. Έχουν εργαστεί σκληρά σε δραστηριότητες προσφοράς.  Είναι δοκιμασμένοι στα δύσκολα και έχουν πετύχει.  Έμαθαν να αγωνίζονται τίμια . Έχουν δύναμη που στηρίζεται στην ηθική. Έχουν πίστη στις χριστιανικές αρχές και στα ιδεώδη του Έθνους μας.

Αυτό που τώρα περιμένουν από εμάς – ως κοινωνία και ως πολιτεία – είναι να  φροντίσουμε να δημιουργηθούν  οι απαραίτητες υποδομές στήριξης τους  ούτως ώστε μέσα σε ένα καθαρά αξιοκρατικό περιβάλλον να μπορέσουν να προσφέρουν προς την πατρίδα μας. Να αποτελέσουν την βάση για την δημιουργία μια νέας νοοτροπίας, ενός άλλου τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς προκειμένου να κάνουμε, ως κοινωνία, ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Αγαπητά μου παιδιά,

 Κάνετε μια νέα αρχή στη ζωής σας. Μαζί με το σχολείο τελείωσε  και η όμορφη ζωή του Ανιχνευτή /Προσκόπου.

 Είμαι σίγουρος ότι,  όσο τα χρόνια θα περνούν, τόσο περισσότερο θα αντιλαμβάνεστε τα καλά που πήρατε με την ένταξη σας στον προσκοπισμό. Προσπαθήστε, έστω και στο ελάχιστο, να τα μεταδώσετε  στους φίλους σας και στα νέα παιδιά. Προσπαθήστε να μείνετε κοντά στον προσκοπισμό.  Είστε το μέλλον του. Ήλθε ο καιρός να δώσετε λίγα από αυτά που πήρατε.

Να σκέφτεστε πάντοτε θετικά και δημιουργικά. Με καθαρότητα στη σκέψη, στα λόγια και στις πράξεις σας.

Ας μη ξεχνάμε ότι η ευτυχία της ζωής ενός ανθρώπου εξαρτάται από την ποιότητα της σκέψης του. Προσπεράστε το ΕΓΩ. Σταθείτε στο ΕΜΕΙΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος σας εύχεται κάθε καλό. Καλή πρόοδο και στη σκέψη σας να έχετε πάντοτε το καλό της πατρίδας μας.

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Κλείνω εκφράζοντας, για μια ακόμα φορά,   την ευγνωμοσύνη  όλων των μελών του Σώματος για την παρουσία σας στην εκδήλωση μας και για τη πραγματική στήριξη που μας παρέχετε.  Μας δίδει κουράγιο και δύναμη.

Εμείς θα συνεχίσουμε την εθελοντική μας προσφορά με το ίδιο σθένος και την ίδια δύναμη όπως το κάνουμε για 107 χρόνια τώρα. Θα συνεχίσουμε με ενθουσιασμό να υποστηρίζουμε, με τον δικό μας τρόπο, το έργο της πολιτείας, για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας.

Σας ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο σας και ιδιαίτερα στις προσπάθειες σας για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και  απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Παρακαλώ δεχθείτε και τις πιο θερμές μας ευχές  για Καλά και Χαρούμενα Χριστούγεννα. Για ένα καρποφόρο και δημιουργικό νέο έτος με την ιδιαίτερη ευχή να φέρει την ελευθερία στη μικρή μας πατρίδα.