ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22 Φεβρουαρίου 2019

Μήνυμα του Γενικού Εφόρου για την Παγκόσμια Μέρα Σκέψης 22 Φεβρουαρίου 2019 – Μέρα του Προσκόπου

Κάθε χρόνο τις 22 Φεβρουαρίου οι Πρόσκοποι γιορτάζουμε την Ημέρα Σκέψης, τη Μέρα του Προσκόπου. Για μας είναι μια ξεχωριστή μέρα. ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι για όλα τα παιδιά και τους νέους που φορούν περήφανα το χαρακτηριστικό Προσκοπικό Μαντήλι στο λαιμό, ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουμε όλοι οι Πρόσκοποι όπου και αν βρισκόμαστε, σε οποιαδήποτε γωνιά του Πλανήτη μας.

Αυτή τη μέρα όλοι οι Πρόσκοποι αφήνουμε ελεύθερη τη σκέψη μας να πετάξει μακριά, βλέποντας πάντα μπροστά, με ένα μόνο στόχο στο μυαλό. Πώς θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτό το κόσμο έστω και λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε.

Στο «φτερούγισμα» της σκέψης μας φέτος, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις που ως ανθρωπότητα έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έτσι που να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας. Αλήθεια πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ανθρωπότητας η γη μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν τη βοηθήσουμε; Πόσους μη ανανεώσιμους πλουτοπαραγωγικούς πόρους μπορούμε να αναλώσουμε και να εξακολουθήσει η ζωή μας χωρίς προβλήματα; Πόσα σκουπίδια μπορούμε να παράξουμε και πόσους ρύπους να εκπέμψουμε και παράλληλα να συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο; Πόσο ακόμα μπορεί να μας αντέξει αυτός ο Πλανήτης; Γιατί ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι συνεχώς μειώνονται. Το 1960 ο πληθυσμός της γης μόλις που ξεπερνούσε τα 3 δισεκατομμύρια. Σήμερα, το 2019, έχει φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζούμε, αναπνέουμε και τρεφόμαστε σε αυτό τον πλανήτη.

Οπωσδήποτε η ζωή είναι χαρά και το φυσικό περιβάλλον που τη στηρίζει ευλογία. Αν όμως δεν το προσέξουμε και δεν το σεβαστούμε, είναι σαν να μην σεβόμαστε την ίδια μας τη ζωή. Με πολύ απλές ενέργειες, με πολύ απλά βήματα, με περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά, ο καθένας μας μπορεί να κάνει το δικό του μικρό βήμα και όλοι μαζί ένα τεράστιο βήμα, για να αλλάξουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε όσο το δυνατό καλύτερο. Γιατί ο κόσμος είμαστε εμείς οι άνθρωποι και ο καθένας μας ένα κομμάτι από τον κόσμο. Αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας εμείς και παράλληλα βοηθώντας ένα φίλο μας, ένα γνωστό μας να αλλάξει τη δική του συμπεριφορά, κάνουμε μια μικρή έστω αλλαγή στον κόσμο. Όλοι μας όμως μαζί αθροιστικά ή ακόμα και πολλαπλασιαστικά μπορούμε να καταφέρουμε μια τεράστια αλλαγή. Ας αρχίσουμε λοιπόν από κοινού τη προσπάθειά μας από τις 22 Φεβρουαρίου.

Εμείς οι Πρόσκοποι στις 22 Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, ανανεώνουμε την υπόσχεση μας «να αφήσουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε». Καλούμε και τους συμπολίτες μας να δοκιμάσουν έστω και για μια μέρα να γίνουν και αυτοί Πρόσκοποι και να δώσουν μαζί μας και αυτοί την ίδια υπόσχεση.

Με μια συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, με στόχο μας πάντοτε να προσπαθούμε να ανεβαίνουμε ολοένα και σε πιο ψηλά μονοπάτια αρετής, ακολουθώντας το «Αιέν Αριστεύειν», απευθύνομαι ειδικά στους Προσκόπους μας: Σας καλώ αδελφοί μου να συνεχίσουμε μαζί, μέσα από τις πολύ απλές πράξεις της καθημερινότητας μας, να προσπαθούμε συνεχώς, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, τις πράξεις και το παράδειγμά μας, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ