Μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας του Σώματος για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πιστοποίηση προσόντων άτυπης εκπαίδευσης και ειδικά των προσόντων που αποκτούνται μέσα από το Προσκοπικό Πρόγραμμα, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη προώθηση των «Προσκοπικών Προσόντων» με βάση την επικείμενη θέσπιση Νομοθεσίας που προωθείται από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και σε συνέχεια επαφών που είχαμε μαζί του, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση γενικού πλαισίου εσωτερικών διαδικασιών πιστοποίησης του Προσκοπικού Προγράμματος και των αντίστοιχων διαδικασιών που θα ακολουθούνται από τα Τμήματα.

Το Σώμα θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στη διαδικασία αυτή το 2019, οπότε και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, γι’ αυτό και από τώρα απαιτείται να ετοιμαστεί και να τεθεί σε ισχύ η εσωτερική διαδικασία πιστοποίησης ποιότητας η οποία θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το στόχο μας.

Το πρόγραμμα έχει αναλάβει ο αδ. Πάρις Χρυσός, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με το θέμα της πιστοποίησης ποιότητας και ο οποίος έχει ήδη έλθει σε επαφή με αντίστοιχους εξωτερικούς οργανισμούς για εξασφάλιση της δυνατότητας εξωτερικής πιστοποίησης της ποιότητας του Προσκοπικού Προγράμματος. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην επίσημη αναγνώριση των προσόντων «Άτυπης Εκπαίδευσης» που το άτομο αποκτά μέσα από τον Προσκοπισμό (Προσκοπικό Πρόγραμμα), για σκοπούς διεκδίκησης θέσης σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, θέσης εργασίας , προσόντων προαγωγής κ.λπ.

Το σύντομο ενημερωτικό φυλλάδιο που επισυνάπτεται περιγράφει σε γενικές γραμμές τη δομή και τη λειτουργία του συστήματος Αξιολόγησης – Πιστοποίησης που προτείνεται. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα τέτοιο σύστημα για να τύχει εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης απαιτείται να εφαρμόζει από μόνο του αξιοκρατία και αντικειμενικότητα τόσο στη δομή που θα έχουν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί  του όσο και στην πρακτική εφαρμογή τους.

Για το σκοπό της προώθησης του μηχανισμού, έχει συμφωνηθεί με τους Επαρχιακούς Εφόρους να συγκληθεί Παγκύπρια Συνάντηση Βαθμοφόρων την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 για παρουσίαση και συζήτηση του θέματος. Κατά τη συνάντηση θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν:

1. Οι φάσεις υλοποίησης του προγράμματος, δηλαδή:

Φάση Α: Δημιουργία του πλαισίου αξιολόγησης – πιστοποίησης.
Φάση Β: Εκπαίδευση στελεχών για διεκπεραίωση διαδικασίας.
Φάση Γ: Εφαρμογή προγράμματος σε εθελοντική-πιλοτική βάση.
Φάση Δ: Εφαρμογή προγράμματος σε υποχρεωτική βάση.

2. Το περιεχόμενο των κριτηρίων-παραμέτρων αξιολόγησης (τι θεωρείται ως σημαντική παράμετρος για πιστοποίηση του προγράμματος;  Ποιες είναι αυτές οι παράμετροι; κ.λπ.).

3. Η πιθανή υποστήριξη που χρειάζεται για να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία και σε αυτή μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι βαθμοφόροι οι οποίοι θα έχουν δηλώσει συμμετοχή μέσω των Επαρχιακών Εφόρων μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017.  Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και θα λήξει στις 15.00. Το κόστος συμμετοχής στη συνάντηση έχει οριστεί στο ονομαστικό ποσό των €5.00. Κατά τη συνάντηση θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα και ποτό.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος πιστοποίησης, κάτι που έχω συζητήσει με πολλούς από εσάς σε αρκετές περιπτώσεις, γι’ αυτό και είμαι σίγουρος για τη στήριξη που θα δώσετε, τόσο στην προσπάθεια όσο και στον αδ. Πάρι Χρυσό που ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια δύσκολη, επίπονη και σοβαρή εργασία.

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς,

 

Μάριος Χρίστου
Γενικός Έφορος