Ομιλία Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Λάμπρου
κατά την Τελετή Απονομής των Πτυχίων Προσκόπου Δημοκρατίας

Προεδρικό Μέγαρο, 18 Ιουλίου 2017

 

Εξοχότατε κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Κε Υπουργέ της Παιδείας
Κοι Βουλευτές
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί Βαθμοφόροι,
Αγαπητά μου  Παιδιά.

Για μια ακόμα φορά, την τρίτη κατά την διάρκεια της προεδρικής σας θητείας,  βρισκόμεθα  στον  χώρο  αυτό για την απονομή στους προσκόπους μας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, των Πτυχίων Προσκόπου Δημοκρατίας.

Για σας κε Πρόεδρε ευχόμεθα η εκδήλωση αυτή να αποτελεί μια ευχάριστη και χαρούμενη  ανάπαυλα από το καθημερινό και έντονα πιεστικό σας πρόγραμμα.

Εμείς  είμεθα  πολύ  ευτυχείς και χαρούμενοι γιατί οι κόποι όλων αυτών των εφήβων και των βαθμοφόρων μας έχουν ευοδωθεί.

Παραδίδουμε  σήμερα στην κυπριακή κοινωνία διακόσους νέους, από κάθε γωνιά της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των πέντε  προσκοπικών τμημάτων της Αμμοχώστου και της Κερύνειας που λειτουργούν στην προσφυγιά. Νέους, γαλουχημένους με τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης και του σεβασμού στον πλησίον, της εντιμότητας και της ηθικής, της πειθαρχίας στους νόμους της πολιτείας  και στους θεσμούς του κράτους. Της αγάπης προς την πατρίδα, την δημοκρατία και την ελεύθερη σκέψη.

Αυτοί είναι οι σκοποί και οι στόχοι του προγράμματος αγωγής των νέων στον προσκοπισμό και αυτούς υπηρετούν οι εθελοντές βαθμοφόροι μας αφιερώνοντας σημαντικό από τον ελεύθερο τους χρόνο. Για την προσφορά τους αυτή  το Διοικητικό Συμβούλιο τους ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη που προσφέρετε στο Σώμα Προσκόπων -ηθική και υλική – και σας είμεθα ευγνώμονες.

Τα προβλήματα όμως  που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια μας για  σωστή εφαρμογή του προσκοπικού προγράμματος αγωγής είναι πολύ σοβαρά. Οι εγκαταστάσεις  και γενικά οι υποδομές μας είναι πεπαλαιωμένες. . Χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις η ανέγερση νέων υποστατικών και η εκτέλεση σοβαρών έργων υποδομής στους κατασκηνωτικούς μας χώρους.  Ο εξοπλισμός μας χρειάζεται συνεχώς ανανέωση και εκσυγχρονισμό και γενικά οι υποχρεώσεις  προς τα μέλη μας είναι πολύ μεγάλες και σίγουρα πέραν από τις οικονομικές μας δυνατότητες. Πέραν αυτού δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις διεθνείς  μας υποχρεώσεις που είναι ιδιαίτερα πιεστικές λαμβανομένης  υπόψη της εκκρεμότητας στο εθνικό θέμα.

Τα έσοδα μας πέραν από την κρατική χορηγία,  προέρχονται αποκλειστικά  από τις  συνδρομές των γονιών, οι οποίες κατανέμονται σε όλα τα κλιμάκια. Αυτά ασφαλώς  δεν επαρκούν για την στήριξη του προσκοπικού προγράμματος για τις πέντε και πλέον χιλιάδες μέλη μας.

Επειδή γνωρίζουμε τις προσπάθειες σας για στήριξη γενικά του εθελοντισμού, σας παρακαλούμε θερμά όπως κάνετε ό,τι είναι δυνατό για την περαιτέρω οικονομική  στήριξη του Σώματος Προσκόπων που για 104 χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία του εθελοντισμού στην Κύπρο. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Έχουμε έντονη ολόχρονη δραστηριότητα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και στο παιδί με δραστηριότητες που συμπληρώνουν την αγωγή του σχολείου και της οικογένειας, που ευαισθητοποιούν τους νέους σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

Ένα μικρό παράδειγμα της δουλειάς που γίνεται είναι αυτά τα παιδιά που σε λίγο θα λάβουν από  σας το Πτυχίο Προσκόπου Δημοκρατίας. Έχουν εργαστεί σκληρά σε δραστηριότητες προσφοράς.  Είναι δοκιμασμένοι στα δύσκολα και έχουν πετύχει.  Έμαθαν να αγωνίζονται τίμια . Έχουν δύναμη που στηρίζεται στην ηθική. Έχουν πίστη στις χριστιανικές αρχές και στα ιδεώδη του Έθνους μας.

Αυτό που ζητάμε από την κυπριακή πολιτεία και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα, και σας παρακαλούμε θερμά να πρωτοστατήσετε προς την κατεύθυνση αυτή,  είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στήριξης των νέων αυτών ούτως ώστε μέσα σε ένα καθαρά αξιοκρατικό περιβάλλον να μπορέσουν να προσφέρουν προς την πατρίδα μας. Να αποτελέσουν την βάση για την δημιουργία μια νέας νοοτροπίας, ενός άλλου τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς προκειμένου να κάνουμε, ως κοινωνία, μια νέα αρχή.

Αγαπητά μου παιδιά,
Το σχολείο τελείωσε μαζί με την όμορφη ζωή του Ανιχνευτή Πρόσκοπου.

Τώρα κάνετε μια νέα αρχή. Είμαι σίγουρος ότι,  όσο τα χρόνια θα περνούν, τόσο περισσότερο θα αντιλαμβάνεστε τα καλά που πήρατε με την ένταξη σας στον προσκοπισμό. Προσπαθήστε, έστω και στο ελάχιστο, να τα μεταδώσετε και στις επόμενες γενιές. Προσπαθήστε να μείνετε κοντά στον προσκοπισμό. Έχει ανάγκη από ενήλικες εκπαιδευμένους βαθμοφόρους.

Σκέφτεστε πάντοτε θετικά και δημιουργικά. Με καθαρότητα στη σκέψη, στα λόγια και στις πράξεις σας.

Ας μη ξεχνάμε ότι η ευτυχία της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα της σκέψης μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος σας εύχεται κάθε καλό, καλή πρόοδο και στη σκέψη σας να είναι πάντοτε το καλό της πατρίδας μας.

Εξοχότατε Πρόεδρε,
Κλείνω εκφράζοντας, για μια ακόμα φορά,   τις ευχαριστίες  όλων των μελών του Σώματος για την παρουσία σας στην εκδήλωση μας και για τη στήριξη που μας παρέχετε.  Μας δίδει κουράγιο και δύναμη στο δύσκολο και επίπονο έργο που εθελοντικά επιτελούμε.

Εμείς θα συνεχίσουμε την εθελοντική μας προσφορά με το ίδιο σθένος και την ίδια δύναμη. Θα συνεχίσουμε με ενθουσιασμό να υποστηρίζουμε, με τον δικό μας τρόπο, το έργο της πολιτείας, για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας.

Σας ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο σας και ιδιαίτερα στις προσπάθειες σας για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και  απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.