Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι,

Αδελφοί Πρόσκοποι

«Δεν αποτυγχάνουμε ποτέ όταν προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας, αποτυγχάνουμε πάντα όταν το παραμελούμε.», όπως γλαφυρά διατύπωσε ο ιδρυτής του προσκοπισμού λόρδος Baden Powell. Έτσι, μέσω του προσκοπισμού και συγκεκριμένα μέσω της ανιχνευτικής εξερεύνησης και της διαδικασίας των απαιτήσεων βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην απονομή του πτυχίου Δημοκρατίας, της ανώτατης διάκρισης του προσκοπισμού.

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι το μονοπάτι για τη απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου της Δημοκρατίας ήταν ένας άθλος που απαιτούσε θυσίες, κόπο και χρόνο. Εντούτοις, αψηφώντας τις όποιες αναταραχές, ζήσαμε εμπειρίες μοναδικές και ανεπανάληπτες, εμπειρίες που σίγουρα δε θα ξεχάσουμε με φιλίες που θα μας συνοδεύουν στη ζωή μας και ονόματα ανθρώπων χαραγμένα στις καρδιές μας , που πάντα θα μας συνδέει αυτή η ζωή του προσκόπου.

Κι’ όλες αυτές οι εμπειρίες που έμειναν στο μυαλό μας χαραγμένες βρίσκονται πάντα στο ημερολόγιο μας, τον καθοδηγητή μας, που κάποτε οι άδειες σελίδες του, πλέον μας θυμίζουν τις ξέγνοιαστες στιγμές στη φύση. Όταν μεγαλώσουμε θα είναι η γραπτή απόδειξη των εμπειριών μας, που θα μας θυμίζει κάθε μικρή λεπτομέρεια όταν πια το μυαλό μας δεν θα είναι σε θέση να τις θυμάται.

Για πάντα όμως θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας οι εμπειρίες από την ανιχνευτική μας ζωή, αλλά και γενικότερα την προσκοπική μας ζωή. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βαθμοφόρους οι οποίοι κατάφεραν με πλήρη αφοσίωση να μας γαλουχήσουν τις άσβεστες αξίες του προσκοπισμού όπως ο σεβασμός και η αυτοπειθαρχία που μας έμαθαν μέσα από την ομαδικότητα. Γι’ αυτό πλέον ως οι σημερινοί βαθμοφόροι οφείλουμε να υπηρετήσουμε και μείς το καθήκον μας.

Έτσι, τώρα με τα δικά μας φτερά είμαστε έτοιμοι πια ως βαθμοφόροι να γίνουμε οι πιλότοι του δικού μας αεροπλάνου με επιβάτες τους προσκόπους μας που αναμένουν να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας και να κατακτήσουμε μαζί τους ουρανούς του προσκοπισμού.

Ευχαριστώ!

Γεωργία Αντωνίου

Πρόσκοπος Δημοκρατίας