Αδελφοί μου,

Ο Γολγοθάς που ανεβαίνει σήμερα η ανθρωπότητα είναι πρωτόγνωρος για τη σύγχρονη κοινωνία. Οι συνθήκες που βιώνουμε μοναδικές, συνθήκες οι οποίες πριν από ένα ή δύο μήνες απλά φάνταζαν ως σενάρια παρατραβηγμένης επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα, όσο ποτέ στο παρελθόν, καλούμαστε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διαφορετικό και ακήρυχτο πόλεμο. Το μέτωπο είναι παντού, και στρατιώτες ο καθένας μας. Όπλο μας δυστυχώς η προσωπική μας ή και οικογενειακή μας απομόνωση και το μόνο πυρομαχικό μας η αυτοπειθαρχία μας. Ως Πρόσκοποι διαθέτουμε το δεύτερο αστείρευτο στη φαρέτρα μας, και η Προσκοπική μας παιδεία και εκπαίδευση εύκολα μας επιτρέπει να αποκτήσουμε και το πρώτο.

Τις δύσκολες και επικίνδυνες αυτές μέρες, ένας μεγάλος αριθμός βαθμοφόρων μας και ενηλίκων στελεχών του Σώματος, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα για προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας. Αυτά τα στελέχη μας, δίδουν με συνέπεια, συνέχεια στην εκατονταετή και πλέον ιστορία μας για προσφορά υπηρεσίας όπου και όταν χρειάζεται, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας και της κοινωνίας, με κίνδυνο που απειλεί ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Γράφουν τη δική τους λαμπρή σελίδα στον βαρύ τόμο της Προσκοπικής μας Ιστορίας. Ταπεινά θα ήθελα να τους εκφράσω τον θαυμασμό και τις ευχαριστίες όλων μας.

Ένα σημαντικό όπλο στον πόλεμο κατά της πανδημίας που διάγουμε, είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών που παραμένουν έγκλειστα και απομονωμένα στο σπίτι. Οπωσδήποτε το κύριο μέρος του Προσκοπικού μας προγράμματος είναι δομημένο με τρόπο που να εφαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον, τις ομορφιές το οποίου απλόχερα μας χάρισε ο Δημιουργός. Όμως πολλές από τις απαιτήσεις του μπορούμε να τις προσαρμόσουμε, χρησιμοποιώντας τη φαντασία αλλά και τις εμπειρίες και τη γνώση μας, σε απλές απαιτήσεις με εφαρμογή από το σπίτι.

Ήδη η Γενική Εφορεία προχώρησε στη δημιουργία σχετικού επάθλου για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί ανάπτυξη και δημιουργική ενίσχυση από όλους τους βαθμοφόρους. Πολλά Τμήματα έχουν προχωρήσει τόσο στην εφαρμογή του επάθλου όσο και στην ανάπτυξη επιπρόσθετων δημιουργικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να έχουν ένα εναλλακτικό και εποικοδομητικό χρόνο απασχόλησης στο σπίτι.

Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος και το καθήκον του κάθε βαθμοφόρου σήμερα. Η δική μας προσφορά, μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από τη συνεχή προσπάθεια για προσφορά ενός εναλλακτικού και δημιουργικού Προσκοπικού προγράμματος, που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που δυστυχώς βιώνουμε. Σε αυτόν τον νέο ρόλο του βαθμοφόρου, έχετε όλοι ανταποκριθεί άμεσα με ευφάνταστη δημιουργικότητα και αστείρευτη ενέργεια. Σας παρακολουθώ και σας θαυμάζω γι’ αυτό που κάνετε στην καθημερινή σας πλέον προσπάθεια και αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω και να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο απλά για να νικήσουμε.

Αδελφοί μου,

Μετά τον Γολγοθά ακολουθεί η Ανάσταση. Φέτος η Αγία Εβδομάδα και η Ανάσταση θα είναι διαφορετικές. Δεν Θα κάνουμε την Περιφορά του Επιταφίου, ούτε θα είμαστε εκεί στο «Δεύτε Λάβετε Φως….». Θα Προσευχόμαστε όμως. Για όλο τον κόσμο, για την πατρίδα μας, για τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τον παππού και τη γιαγιά που για να τους προστατεύσουμε δεν θα τους αγκαλιάσουμε. Δυστυχώς η μοίρα μας έταξε τούτη τη χρονιά να ζήσουμε μια τεράστια παραδοξότητα. Να εκφράζουμε την αγάπη μας, χωρίς την αγκαλιά, το φιλί της αγάπης, το στοργικό χάδι του παππού και της γιαγιάς, του πατέρα και της μητέρας. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πραγματική σύγχρονη Ανάσταση με τη δική μας νίκη στον θάνατο, όπως μας δίδαξε ο Κύριος.

Καλό Πάσχα σε όλους.

Μάριος Κ. Χρίστου

Γενικός Έφορος