ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ;

1. Γιατί, πρώτοι εμείς οι Πρόσκοποι, το 1913, φέραμε τις κατασκηνώσεις παιδιών στην Κύπρο. Άρα οι κατασκηνώσεις στηρίζονται στη μακροχρόνια πείρα μας.

2. Γιατί η κατασκήνωσή μας σχεδιάζεται για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών της Ομάδας μας. Ακόμη, τα ίδια τα παιδιά φροντίζουν σε κάποιο βαθμό στον προγραμματισμό της, με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων Βαθμοφόρων τους. Άρα η κατασκήνωση δεν μπορεί παρά να είναι φτιαγμένη «στα μέτρα τους».

3. Σκοπός μας δεν είναι το κέρδος αλλά η διασκέδαση και η απόκτηση χρήσιμων εμπειριών και γνώσεων. Αυτό κάνει τις Προσκοπικές κατασκηνώσεις μοναδικές και τις διαφοροποιεί από τις σύγχρονες τυποποιημένες κατασκηνώσεις κερδοσκοπικού ή καθαρά ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

4. Το πρόγραμμα της Προσκοπικής κατασκήνωσης είναι σχεδιασμένο μετρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες για γνώσεις και εμπειρίες μέσα από συναρπαστικές δράσεις, παιχνίδια και πολλή περιπέτεια.

5. Το πρόγραμμα μιας Προσκοπικής κατασκήνωσης δεν είναι ποτέ το ίδιο. Κάθε χρόνο, μέσα από ένα καινούργιο θέμα και με διαφορετικούς ρόλους
οι Πρόσκοποι ζουν την περιπέτεια της κατασκήνωσης.

6. Τέλος, σε κάθε Προσκοπική κατασκήνωση, καλλιεργείται πνεύμα φιλίας, αγάπης, αλληλοβοήθειας, συνεργασίας, ευθύνης, εργατικότητας, πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ;

Για κάθε Πρόσκοπο Κατασκήνωση σημαίνει :
• Υγιεινή ζωή στο ύπαιθρο.
• Γνωριμία με τη Φύση.
• Οργάνωση της καθημερινής ζωής χωρίς τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς. (αυτοσυντήρηση)
• Ανάπτυξη ατομικής πρωτοβουλίας και του αισθήματος ευθύνης
• Διάπλαση χαρακτήρα
• Συντροφική Ομαδική Ζωή, συνεργασία και άμιλλα
• Παιχνίδι, Περιπέτεια και Δράση
• Εμπλουτισμός Γνώσεων
• Δημιουργία στενότερων δεσμών φιλίας με τους άλλους Προσκόπους και τους Βαθμοφόρους.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Θερινή Κατασκήνωση αποτελεί τόσο για τα παιδιά όσο και για τη δουλεία μας στον Προσκοπισμό, το επιστέγασμα των δράσεων κάθε Προσκοπικής χρονιάς.

Στην Προσκοπική κατασκήνωση κάθε Πρόσκοπος καλείται, πάντοτε με τη βοήθεια και τη στήριξη των Βαθμοφόρων του, να αντιμετωπίσει πολλές και διάφορες προκλήσεις, τις οποίες μαθαίνει να αντιμετωπίζει σχεδόν αποκλειστικά με τις δικές του δυνάμεις και γνώσεις.

Για να δείτε τους κατασκηνωτικούς χώρους πατήστε εδώ